In de afgelopen jaren is mij meer dan eens gevraagd waarom ik geen boek zou schrijven. Normaal gesproken zou ik lachen en luisteren naar alle argumenten om dit te doen: van het in kaart brengen van onze specifieke ervaringen en ‘het merk als proces’ (hoe sexy!) in de spotlight te zetten, naar persoonlijke branding, enzovoort. Ondanks dat het me altijd een nobel en ontwindend idee leek, hielden de verhalen over het pijnlijke proces wat schrijvers doormaakten bij de creatie van een boek me tegen. Ik was bang voor de persoonlijke uitdaging.

Op zoek naar tips voor een toekomstbestendig merk?

Download onze whitepaper

Uiteindelijk, aangezien het al geruime tijd door mijn hoofd spookte, heb ik vorig jaar besloten de reis aan te gaan – Let’s do it!

Om te voorkomen dat ik onbedoeld teveel hooi op mijn vork had genomen, heb ik twee grote beslissingen genomen voordat ik begon:

Laten we het plezier delen: ik vraag mijn business partner, Laurens Hoekstra, om mij in deze reis te vergezellen als coauteur, Dit vereiste wat overtuiging, maar ik was blij om hem uiteindelijk aan boord te hebben.

Ten tweede hebben we besloten ons leven wat makkelijker te maken en het boek als een project aan te pakken, zoals we ook voor onze klanten werken. Dit zal ongetwijfeld een makkie voor ons worden!

Dus hier zijn we dan, klaar om ons boek op 29 juni te publiceren in Brussel, tijdens het jaarlijkse Summit of the European Association of Communication Directors. Daarna op 4 juli in Amsterdam en in Londen en Duitsland na de zomer. Terugkijkend denk ik oprecht dat we de juiste keuzes hebben gemaakt. En toch is het een hele intense, maar plezierige uitdaging geweest. Ik wil graag delen van wat ik gaandeweg geleerd heb.

Positioneren van ons boek

Toen we het doel van ons boek wilde vaststellen, concludeerden we dat we ons boek wilden positioneren als geschreven voor business leaders op C-level. In termen van het plotten van Future Proof your Brand, wilden we ergens tussen McKinsey, brandingsbureaus en FedEx zitten: Business impact, branding en logistiek. Precies onze visie op hoe merken de prestaties van organisaties beïnvloeden en, doen stijgen. Op basis van deze positionering hebben we de structuur en inhoud bepaald voor ons werk. Als je het ons vraagt, gaat Future Proof Your Brand niet over de ‘Why’ of de ‘What’-vraag in branding, maar over ‘Hoe’ je ermee omgaat. In het dagelijks leven, maar ook in de dynamische markt.

Onze projectbenadering

Na een aanzienlijke periode te hebben gewerkt aan onze ambitie en de inhoud van het boek, hebben we een intern project opgezet: met workstreams en een toegewijd team om ons te helpen voorbereiden. En ik moet zeggen, dit was geweldig, zoals planning altijd is.

De echte uitdaging kwam echter toen het tijd was om te beginnen met desk research: het in kaart brengen van trends en ontwikkelingen, en deze te toetsen ten opzicht van onze eigen ervaring en visie. Niet om de inhoud, maar omdat dit hetgeen was waar onze betrokkenheid nodig was. Vele lange nachten zijn besteed aan het bepalen van hoe onze gedachte op de juiste wijze te structureren. Maar ook hoe we onze modellen, die we ook toepassen bij onze klanten, moesten weergeven in de vorm van een boek. Theorie en praktijk gaat niet altijd naadloos samen.  Toen begon het echte harde werken in de vorm van schrijven. Wederom verdeelde we het werk, en moesten tijd gaan vrij maken om onszelf op te sluiten in onze kantoren en en beginnen met het creëren van content, iets wat we niet snel zullen vergeten. De volgende fase was het keer op keer indelen, vaststellen en redigeren van de content. Dit proces nam veel tijd in beslag, maar wierp zonder meer zijn vruchten af. Dit was namelijk ook de fase waar de inhoud van het boek echt bij elkaar begon te komen.

Tijdens het schrijf proces begonnen we ook al te denken over het design van het boek. Je wil tenslotte wel dat het er aantrekkelijk uitziet en het tussen andere boeken eruit springt, zowel online als op de plank. Dit is de reden waarom we hebben besloten geel toe te voegen aan de cover, gezien deze kleur nog niet vaak te vinden is in andere businessboeken.

Waar staan we nu?

Op dit moment zijn we bezig de laatste hand aan het boek te leggen. Op het gebied van design en lay-out, voor zowel de printversie als de versie voor Amazon. Ik verheug me erg op de eerste lading boeken die worden verscheept, zodat ik het daadwerkelijk in mijn handen kan houden. Dit is zeker niet de eind van de reis, maar slechts het begin. We zitten midden in de planning van lancerings events en PR rondom het boek. Wat zal bestaan uit spreekmomenten over de wereld. Al met al was dit proces lang niet zo eng als ik had verwacht, maar wel een enorme berg werk. Ik verheug me erg op de periode die ons te wachten staat: ik hou je op de hoogte!

Lees meer in de whitepaper:

8 tips om je merk future-proof te maken

Hoe zorg je ervoor dat je merk goed blijft presteren in een snel veranderende wereld? Download de whitepaper met daarin 8 tips om je merk klaar te stomen voor de toekomst.

DOWNLOAD DE WHITEPAPER